Opastetut vaellukset, kurssit ja retket 2023

Opastetut retket yhteistyössä Partioaitta 365 -klubin kautta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen tapahtuvat Partioaitan sivujen kautta. Klikkaa tapahtuman linkkiä, niin pääset lukemaan lisätietoja ja ilmoittautumaan Partioaitan sivuille.


Talviretki Repovedelle 25.-26.2.2023 

Tällä matalan kynnyksen talviretkellä sukellamme lumiseen Repoveden kansallispuistoon ja yövymme lämpimässä kamiinallisessa kodassa. Kuljemme talvisinkin auki pysyviä polkuja jalan ja valmistamme ruokamme nuotiopaikoilla, joten et tarvitse tälle retkelle sen kummempia talviretkeilyvarusteita: riittää, kun sinulla on rinkka, lämmin makuupussi, makuualusta ja lämpimät vaatteet. Retki sopiikin loistavasti talviretkeilyyn tutustuvalle mutta myös kivaksi irtiotoksi arjesta! 


Pöllöretket Sipoonkorvessa 17.3.2023, 24.3.2023 ja 31.3.2023

Tunnistatko helmipöllön puputuksen tai varpuspöllön viheltelyn? Entä oletko kuullut koskaan lehtopöllön kaihoisaa huhuilua? Tällä 365 -klubin pöllöretkellä sukellamme Sipoonkorven kansallispuiston uumeniin kuulostelemaan jännittävää talviyötä! Kävelemme illan aikana noin 5 km luontopolkua ja maantietä pitkin, ja vietämme evästauon ryhmämme käyttöön varatulla grillikatoksella. Pysähtelemme kuuntelemaan mahdollisia huhuilijoita ja nautimme talviyön tunnelmasta. Opiskelemme viimeistään evästauolla nauhoitteiden avulla eri pöllölajien tunnistamista, joten ei haittaa, vaikkemme pöllöjä juuri tällä retkellä löytäisikään!

Pöllöretket ovat ILMAISIA!


Keväthanget Patvinsuolla -pääsiäisretki 7.-10.4.2023

Aurinkoiset pääsiäishanget kutsuvat sinua tälle luontolomalle Pohjois-Karjalaan Patvinsuon kansallispuistoon! Majoittaudumme ryhmämme kesken vanhaan ja tunnelmalliseen metsänvartijan taloon keskelle Patvinsuon kansallispuistoa, ja teemme talolta käsin liukulumikengillä päiväretkiä lähikohteisiin niin suolle, järvelle kuin vanhojen metsien siimeksiin. Käymme katsomassa mm. kalasääsken pesää ja tutustumassa majavien kevättouhuihin. Talon leivinuuni pidetään lämpimänä ruuanlaittoa varten ja retkemme viimeisenä iltana pidetään oikeat karjalanpiirakkatalkoot! Tällä lomalla ulkoillaan, saunotaan ja syödään hyvin! Tule sinäkin mukaan!


Retkeilyn alkeet -webinaarit 4.4.2023 ja 13.4.2023

Haluaisitko aloittaa retkeilyharrastuksen, muttet tiedä mistä aloittaa? Retkeilyn alkeet -webinaari on loistava tapa ottaa ulkona liikkumisen perusteet haltuun ennen ensimmäistä päiväretkeä tai yötä metsässä. ILMAINEN! 


Kevätvaellus Seitsemisiin lintuja kuunnellen 6.-7.5.2023

Toukokuu on mitä parhainta aikaa vaeltamiselle ja luonnon tarkkailulle. Polut ovat sulaneet, muuttolinnut saapuneet ja luonto on herännyt jälleen kukkaan. Tällä kevätvaelluksella nautimme kevään ensimmäisistä kilometreistä rinkka selässä, ja opiskelemme lintujen tunnistamista niiden laulun perusteella kokeneen oppaan avulla. 


Ticket To The Moon -riippumattojen testiviikonloppu Liesjärvellä 13.-14.5.2023

Oletko haaveillut riippumatossa yöpymisestä, mutta et ole koskaan kokeillut sellaista, etkä ole ihan varma, voisiko se olla sinun juttusi? Silloin tämä retki on juuri sinulle! Tällä opastetulla viikonloppuretkellä patikoimme Liesjärven kansallispuiston kauniilla poluilla, ja yövymme ryhmällemme vuokratulla yksityisellä nuotiopaikalla. Kaikille on varattu oma riippumatto lisätarvikkeineen, jotka viritetään oppaan neuvoin. Pääset tutustumaan riippumattoiluun rennossa ja turvallisessa ilmapiirissä, ja viettämään samalla mukavaa viikonloppua muiden retkeilyhenkisten ihmisten kanssa! 


Vaellus karhujen jäljillä -huollettu vaellus 18.-21.5.2023 TÄYNNÄ!

Pohjois-Karjalan Lieksassa kulkee vielä melko vähän tunnettu, mutta kaunis ja erämainen reitti, karhunpolku. Tällä alueella on Suomen tihein karhukanta, joten polku ei ole saanut nimeään suotta! Vaelluksella karhujen jäljillä patikoimme kevyiden päiväreppujen kanssa mutkittelevien erämaajokien varsilla sekä aarniometsien suojissa. Mahdollisuus nähdä karhu tai edes sen jälkiä on keväällä suuri, sillä karhut liikkuvat kiima-aikansa johdosta aktiivisesti eikä kasvillisuus peitä vielä näkyvyyttä. Uskallatko lähteä mukaan? TÄMÄ TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ! JONOON VOI ILMOITTAUTUA!


Karhunkierros vaeltaen ja meloen 4.-9.6.2023 

Tämä vaellus on todellinen seikkailuversio Suomen suosituimmasta vaellusreitistä, Karhunkierroksesta. Pääsemme näkemään kaikki Karhunkierroksen päänähtävyydet, mutta myös kurkistamaan merkityn reitin ulkopuolelle, kun hyppäämme vaelluksen puolessa välissä kanootteihin Oulankajoen vietäväksi. Melontaosuuden jälkeen vietämme yhden päivän erämaisella Kitkanniemen alueella suunnistaessamme takaisin karhunkierroksen pääreitille. Melontaosuus ei vaadi aiempaa melontakokemusta ja vaellus sopii myös aloitteleville vaeltajille.  


Tosi hidas vaellus Hossassa 13.-15.6.2023

Tosi hidas vaellus on nimensä veroisesti erittäin hidastahtinen ja helppo kahden yön vaellus keskellä kauneinta kesää Hossan kansallispuistossa. Vaellusreittimme kulkee kirkasvetisen Kokalmusjärven ympäri ja vaellamme lähes koko matkan järven rannassa helppokulkuisella, tasaisella reitillä. Vaellusetappimme ovat todella lyhyitä, jonka vuoksi matkantekoon on runsain määrin aikaa. Matkan aikana voi valokuvata, hengittää syvään, havainnoida luontoa, pysähdellä, poiketa polulta ja vaikka istahtaa mättäälle. Vaellustahti pidetään tietoisesti erittäin hitaana. Tälle vaellukselle ovatkin tervetulleita kaikki, kunto- tai taitotasosta riippumatta!


Naisten erätaitokurssi Nuuksiossa 1.-2.7.2023

Naisten erätaitokurssi sopii kaikille retkeilystä kiinnostuneille naisille, jotka haluavat oppia retkeilyyn ja vaellukseen tarvittavia erätaitoja. Harjoittelemme erityisesti kirveen ja puukon käsittelyä, eli puiden pilkkomista, sytykkeiden tekemistä ja tulen sytytystä. Viikonlopun jälkeen osaat suunnitella itsellesi pienen telttaretken, sytyttää nuotion, valmistaa herkullista retkiruokaa sekä yöpyä ulkona omassa majoitteessasi. 


Melontavaellus Koloveden kansallispuistossa 

- Kaksi vaellusta: 10.-12.7.2023 JA 14.-16.7.2023

HUOM! Luontokaipuun melontavaellukset EIVÄT VAADI AIEMPAA MELONTAKOKEMUSTA! Moni osallistuja on aiempina vuosina ollut näillä retkillä ensimäistä kertaa elämässään kanootin kyydissä. Retket on suunniteltu sen verran helpoiksi, että kokemattomuus ei haittaa!

Koloveden kansallispuisto Etelä-Savossa on tunnettu jylhistä rantakallioistaan, muinaisista kalliomaalauksistaan sekä Suomen tiheimmästä saimaannorppakannasta. Tällä kesäisellä melontavaelluksella nautimme leppoisasta matkanteosta ja luonnon tarkkailusta suojaisilla vesialueilla keskellä kauneinta Saimaata. Koloveden melontavaellus on opastettu kahden yön vaellus Koloveden kansallispuistossa. Melomme noin 8-10 km päivämatkoja tukevilla kahden hengen kanooteilla, ja majoitumme ryhmällemme vuokrattuun vanhaan tukkikämppään, josta löytyy myös rantasauna. Melontavaellus ei vaadi aiempaa melontakokemusta tai erityisiä retkeilyvarusteita, joten vaellus sopii myös aloitteleville retkeilijöille!


Repoveden melontavaellus 

- kaksi vaellusta: 26.-27.7.2023 JA 29.-30.7.2023

HUOM! Luontokaipuun melontavaellukset EIVÄT VAADI AIEMPAA MELONTAKOKEMUSTA! Moni osallistuja on aiempina vuosina ollut näillä retkillä ensimäistä kertaa elämässään kanootin kyydissä. Retket on suunniteltu sen verran helpoiksi, että kokemattomuus ei haittaa! 

Repoveden melontavaelluksella tutustumme Repoveden kansallispuiston monipuoliseen luontoon ja jylhiin maisemiin niin vesiteitse kuin polkujakin pitkin. Lyhyt melontamatka ei vaadi aiempaa melontakokemusta, ja koska kuljetamme varusteemme kanootissa, ei pakkaaminenkaan ole grammantarkkaa. Lähde mukaan nauttimaan vesillä olosta, luonnosta, poluista ja ulkona evästelystä sekä tutustumaan uusiin ihmisiin retkeilyn merkeissä! 


Viikonloppuvaellus ja retkiruokakurssi Liesjärven kansallispuistossa 19.-20.8.2023

Tällä matalan kynnyksen viikonloppuvaelluksella kokoonnumme maittavan retkiruuan äärelle Liesjärven kansallispuistoon. Valmistamme kotona etukäteen useammasta reseptistä valiten kuivatun vaellusruuan lauantain ja sunnuntain patikkamatkalle, ja lauantain patikoinnin jälkeen kokkaamme yhdessä avonuotiolla upean sadonkorjuun juhla-aterian ryhmällemme vuokratulla nuotiokatoksella. Viikonlopun aikana kertyy noin 20 km patikoitavaa helppokulkuisilla metsäpoluilla, joten reippailuakin on luvassa. Kurssille voi saapua julkisilla! Katso lisätiedot linkistä!


Syysvaellus Sallaan 4.-7.9.2023

Sallan uusi kansallispuisto sijaitsee niin sanotusti keskellä ei mitään; itäkairan kainalossa, unohdetuilla korpimailla. Rakkakiviset tunturit ja laajat suoalueet ovat ominaista ympäristöä tälle erämaiselle ja kiinnostavalle vaelluskohteelle. Tällä vaelluksella lähestymme Sallan uutta kansallispuistoa Hautajärveltä pohjoiseen lähtevältä UKK -reitiltä käsin, ja vaellamme neljän päivän aikana yhteensä 45km ylittäen kaksi tunturia ja ainutlaatuisen Topsakka-aavan soidensuojelualueen. Vaellus on vaatimustasoltaan helppo, ja se sopii myös ensikertalaisille!


Pyhä-Luosto -vaellus kämppämajoituksella

Pyhä-Luosto vaelluksella pääset haastamaan itseäsi rakkakiven peittämillä tuntureilla ja vaeltamaan naavaoksaisten kuusten alla vanhoissa metsissä. Pyhä-Luosto on varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen vaellusreitti niin aloittelijoille kuin jo kokeneemmillekin vaeltajille. Vaellus toteutetaan melko myöhään syksyllä, jolloin alue on hiljentynyt turisteista, kaunis maaruska peittää tuntureita ja ensilumi saattaa ilahduttaa meidät. Kylmä sää ei pääse kuitenkaan haittaamaan, sillä pääsemme joka ilta päivän päätteeksi saunaan ja lämpimään kämppään nukkumaan!


Matalan kynnyksen syysvaellus Patvinsuolla 24.-27.10.2023

Ikivihreät havumetsät, kirkasvetiset järvet ja kaunis ruskan värjäämä suo kutsuvat sinut tälle myöhäisen syksyn nautiskeluvaellukselle Patvinsuon kansallispuistoon! Lähde mukaan nauttimaan hyvästä seurasta, nuotiolla evästelystä ja vaellustunnelmasta mukavuuksista tinkimättä. Yövymme sekä lämpimässä kämpässä että ulkona luonnossa omin varustein. Vaellukselle on yhteiskuljetus Lieksan juna-asemalta, joten sinun on helppo matkustaa vaellukselle junalla!


Hämärän hyssy kämppäviikonloppu 4.-5.11.2023

Kun illat pimenevät ja sade ropisee ikkunaan, on hämärän hyssyttelyn aika. Hämärän hyssyttelyyn tarvitaan villasukat, lämmin ja kuiva kämppä, tunnelmallinen kynttilävalaistus sekä jotain pientä käsillä tekemistä. Tällä viikonloppuretkellä otamme hämärän hyssyttelystä kaiken ilon irti autenttisessa ympäristössä, sillä majoitumme tunnelmallisessa, vanhassa metsäkämpässä vain kynttilät ja lyhdyt valonamme. Teemme valoisaan aikaan pienen luontoretken, ja nautimme iltapäivän vapaasta joutilaisuudesta kämpällä hämärässä hyssytellen.


Pimee vaellus Repoveden kansallispuistossa 25.-26.11.2023

Pimee vaellus Repoveden kansallispuistossa on opastettu seikkailu pimeyteen. Uskallatko lähteä mukaan? Vaellamme valovoimaisten Black Diamond -testilamppujen avulla ja nautimme elävän tulen lämmöstä. Vaellamme yhteensä noin 17 km ja yövymme modernissa kodassa, jossa kiertävä kipinämikkovuoro pitää tulen kamiinassa yllä läpi yön. Mukava ryhmä ja kokenut opas saa pimeänkin metsän tuntumaan turvalliselta, joten tämä on loistava mahdollisuus päästä kohtaamaan pelkonsa pimeyden kanssa!